Dryck

drink1

Ska du ha öppen bar på din fest? Ska dina gäster köpa sin dryck i baren? Eller ska de kanske ta med sig egen dryck?

En välkomstdrink är nästan obligatorisk på fester och den bjuder man i regel sina gäster på.
Tänkte du bjuda dina gäster på all alkohol och inte vet hur mycket du ska köpa kan du enkelt räkna ut det såhär:

Till välkomstdrinken brukar man räkna på att alla gäster får ungefär ett glas. Här kan du bjuda antingen på mousserande vin, champagne eller en drink med ungefär 2-4 cl sprit i.
Till förrätten går det vanligtvis åt ett glas vin per person, alternativt en flaska med öl, vatten eller läsk.
Till huvudrätten kan du räkna på två-tre glas vin per person. Står vinflaskorna på bordet kan du räkna med att det går åt ungefär en halv flaska per person.

Det är helt onödigt att satsa på att köpa exklusiva viner till din fest. Det är bara dyrt och vet man dessutom inte hur man matchar drycken till maten så spelar det ingen roll hur dyrt vinet är. Ta helst hjälp av någon vinkunnig för att hitta rätt vin.
Jag har ofta fått höra att det inte är på sin plats att servera bag-in-box- -vin vilket absolut inte stämmer. Bag-in-box är perfekt för stora fester och du kan servera det på två olika sätt. Antingen kan du ställa ut lådorna på borden eller så kan du välja att hälla upp det i karaffer för att undvika vinfläckar på kläder, dukar och andra tyger. Väljer du det senare alternativet får vinet dessutom luftas ordentligt vilket framhäver smaken. Karaffer är oftast snyggare än vinkartongerna, dessutom. Sen finns det hälsoaspekter kopplade till baginbox-viner som man kanske skall beakta, de håller ofta lägre kvalitet än flaskvin och de är ofta betydligt mer svavlade än vad som eventuellt kant ses som hälsosamt.