Fest i Blå Hallen

Fest i Blå Hallen Fstlokal i Stockholm

Blå hallen, som är huvudrummet i Stockholms Stadshus, har en golvyta på 1 500 kvadratmeter vilket gör det till en ultimat plats för större händelser. Hallen är hela 50 meter lång och 30 meter bred. Den har en takhöjd på 22 meter.

Blå hallen är framför allt känd som lokalen där Nobelbanketten hålls. Förutom Nobelbanketten hålls där även vissa studentbaler, statsbesök och många andra evenemang där.

Under Nobelbanketten delas Nobelpriserna ut i Konserthuset som ligger vid Hötorget i Stockholm. Sedan flyttar sig gästerna till Blå hallen där de intar en trerättersmiddag. Under middagen bjuds det på underhållning och dans och vanligtvis håller Nobelpristagarna varsina tal. När middagen är uppäten bjuds gästerna en trappa upp till den Gyllene salen där det är dans.
Nobelbanketten sänds på SVT och tittarsiffrorna är mycket höga.

När Blå hallen byggdes var tanken att de röda tegelväggarna skulle putsas för att sedan målas blå men när arkitekten fick se den vackra färgen på teglet ångrade han sig. Han nöjde sig med att hamra teglet för att ge det lite struktur.
Namnet på hallen var dock redan bestämt och det gick inte att ändra.

I Blå hallen finns en av de största instrumenten i hela norra Europa, piporgeln. Orgeln har 135 stämmor och 10 271 pipor och när den installerades i Blå hallen år 1925 ställdes den på en läktare precis under taket.
Efter orgelns totalrenovering mellan år 2007 – 2008 ställdes den ned på golvet i den Blå hallen och när orgeln återinvigdes år 2008 vad det i Kronprinsessan Victorias närvaro.

För egen del har en av mina största drömmar varit att få anordna en fest i Blå hallen men den drömmen är lagd på hyllan för tillfället. Kanske får jag äran att anordna någonting i framtiden, vem vet.