Att tänka på

När du ska ha en fest finns det två sätt att gå tillväga på. Antingen anlitar du en festfixare eller så är du din egen festfixare. Väljer du det senare alternativet får du här goda råd om vad du bör tänka på.

Antal gäster

crowded

Det första du bör fundera över är hur många gäster som kommer på din fest. Ett gott råd är att vara ute i mycket god tid då du först ska fundera på vilka som ska komma, ta reda på adressen till dessa människor för inbjudningskorten, skriva inbjudningarna och sedan skicka iväg dem. Det är av största vikt för din fest att du vet vilka och hur många gäster som kommer, det är nämligen det som avgör festlokalens läge och storlek. Tänk på att på inbjudningarna vara tydlig med datum och tid och understryk gärna hur viktigt det är att gästerna svarar så snart som möjligt. Sätt gärna ett sista svarsdatum. När det datumet har passerat vet du hur många som kommer och kan därefter gå vidare till nästa steg.

Festlokalen

room

Om det inte kommer så många gäster är ett alternativ att ha festen i ditt eget hem. Om du däremot har många gäster inbjudna på din fest kan det vara skönt att ha en festlokal. Då behöver du inte gå och oroa dig över trasiga glas eller rödvinsspill på din vita soffa.

När du väljer festlokal bör du ta hänsyn till dessa punkter:

  • Vilken typ av fest är det du ska anordna, bröllopsfest, födelsedagsfest eller studentfest?
  • Måste du ta hänsyn till att lokalen ska ligga nära en specifik plats eller byggnad, till exempel en kyrka?
  • Hur tar sig du och dina gäster till och från lokalen?
  • Vad har du för krav på festlokalen?

Tänk på att lokalen ska vara stor nog att rymma alla dina gäster även om du väljer att ha festen i ett utomhusutrymme. Blir vädret dåligt kan det vara bra att ha en lokal där dina gäster ryms. Vanligtvis brukar en lokal på 400 kvadratmeter vara nog åt cirka 150 personer.

Kostnaden för att hyra festlokaler varierar stort och det beror på flera olika faktorer. Väljer du till exempel att hyra en festlokal mitt inne i stan kostar det generellt betydligt mer än om du skulle välja att hyra en festlokal ute på landet.

Tänk också på att kolla öppettiderna på festlokalerna. Vissa lokaler kan du inte hyra längre än till 23 på natten, vissa lokaler har du tillgång till hela natten.

Underhållning och aktiviteter

live

Vilken typ av underhållning du vill ha på festen bestämmer du helt själv. Det kan vara bra att ta hänsyn till vilken typ av fest det är. Exempel på underhållning är stå-upp komiker, liveband och DJ:s.

Det finns många roliga lekar man kan leka på fester. Är det till exempel en födelsedagsfest är det roligt med någon typ av frågesport med frågor som rör ”födelsedagsbarnet”. Charader är också en lek som alltid går hem. Det finns även många skojiga aktiviteter man kan göra som bland annat säckhoppning och dragkamp med flera. Allt beror på som sagt på vilken typ av fest du hade tänkt anordna.